Zoeken in deze blog

donderdag 21 januari 2010

Vergeten


Wij mensen zitten toch raar in elkaar. Neem nou het nieuws in het afgelopen jaar 2009.
Het jaar 2009 was een zeer roerig jaar zowel in het binnen als het buitenland. Op internet was het nieuws over de sneeuw en winter overlast een veel gelezen nieuwsitem, hoe belangrijk kan het nou zijn hoeveel sneeuw er valt in ons landje als je het vergelijkt met het vliegtuig van Turkish airlines wat vlak voor de landingsbaan naar beneden stortte. Het kostte het leven aan negen mensen. Vlucht TK1951 stortte naar beneden op anderhalve kilometer voor de landingsbaan. Negen april 2009 de aardbeving in Italië, de Italiaanse streek de Abruzzen werd in de nacht van vijf op zes april getroffen door een zware aardbeving. Hoofdzakelijk werd de stad L'Aquila getroffen door deze aardbeving. Natuurlijk Haiti is vele malen erger maar we zijn Italië al weer vergeten met zijn 295 doden.

Financieel zijn we ook hard geraakt in 2009. De recessie begon in Amerika, iedereen daar leeft op een credit card en de schulden van de Amerikaanse burgers lopen op tot record hoogte. Het begint al in 2007 als de aandelen koersen flink terug lopen en veel banken lijden grote verliezen. In 2008 merkt ook Nederland dat de crisis flink toeslaat in eigen land met wel het grootste nieuws dat de DSB bank failliet raakt. Hoe kan het dan toch dat we met de feestdagen in Nederland toch weer top verkopen hebben in de winkels. In 2009 is er voor meer dan 65 miljoen aan vuurwerk verkocht in Nederland, meer als in 2008. Vier december staat er in de krant dat er voor drie miljard euro aan Sinterklaas verkopen zijn geweest in de winkels meer dan het jaar daarvoor. Recessie welke recessie ? in 2009 is er drie procent meer geld uitgegeven aan kerstboodschappen 720 miljoen euro om precies te zijn. Mij bevreemd het niet zo dat er zoveel mensen in de schulden zitten en volgens mij kunnen we niet alleen Dirk Scheringa hiervan de schuld geven.

Neem nou de Mexicaanse griep, een ophef werd er over gemaakt iedereen moest gevaccineerd worden anders zou het op een ramp uitdraaien. Ieder jaar gaan er duizenden mensen dood aan de griep. Neerlands bekendste viroloog en adviseur van de regering meneer Osterhaus voorspelde een complete catastrofe, wat niemand wist was dat hij aandelen had in een bedrijf wat onderzoek deed naar het varkensgriep virus. Ik ben benieuwd hoeveel euro meneer Osterhaus naar het noodlijdende Haïti heeft overgemaakt van de miljoenen die hij verdiende aan de Mexicaanse griep.

De rijken rijker en de armen armer, ja zelfs in Nederland. Nadat werd aangekondigd dat wij Nederlanders de broekriem maar moesten aanhalen en dat de zwakkere in de samenleving het met minder moeten gaan doen. Zelfs het kabinet heeft aangekondigd dat er in de politiek twintig procent bezuinigd moet worden. Dit terwijl de Oranjes er weer meer geld hebben bij gekregen. De uitkering van Maxima en Willem stijgt dit jaar met zevenduizend euro naar 248.000 euro en onze eigen Beatrix gaat van 813.000 euro naar 843.000. Beatrix en het Oranje huis vermogen worden geschat op 8 miljard euro. Ik denk dat u net zo nieuwsgierig bent naar het bedrag wat het Oranjehuis naar Haïti stuurt als ik dat ben.

Ik weet het wel regeren is vooruit zien maar laten we al die mensen niet vergeten die het een heel stuk slechter hebben dan wij en waarvoor we hopen dat 2010 meer voorspoed en gezondheid gaat brengen.

tot schrijfs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten