Zoeken in deze blog

donderdag 21 januari 2010

Vergeten


Wij mensen zitten toch raar in elkaar. Neem nou het nieuws in het afgelopen jaar 2009.
Het jaar 2009 was een zeer roerig jaar zowel in het binnen als het buitenland. Op internet was het nieuws over de sneeuw en winter overlast een veel gelezen nieuwsitem, hoe belangrijk kan het nou zijn hoeveel sneeuw er valt in ons landje als je het vergelijkt met het vliegtuig van Turkish airlines wat vlak voor de landingsbaan naar beneden stortte. Het kostte het leven aan negen mensen. Vlucht TK1951 stortte naar beneden op anderhalve kilometer voor de landingsbaan. Negen april 2009 de aardbeving in Italië, de Italiaanse streek de Abruzzen werd in de nacht van vijf op zes april getroffen door een zware aardbeving. Hoofdzakelijk werd de stad L'Aquila getroffen door deze aardbeving. Natuurlijk Haiti is vele malen erger maar we zijn Italië al weer vergeten met zijn 295 doden.

Financieel zijn we ook hard geraakt in 2009. De recessie begon in Amerika, iedereen daar leeft op een credit card en de schulden van de Amerikaanse burgers lopen op tot record hoogte. Het begint al in 2007 als de aandelen koersen flink terug lopen en veel banken lijden grote verliezen. In 2008 merkt ook Nederland dat de crisis flink toeslaat in eigen land met wel het grootste nieuws dat de DSB bank failliet raakt. Hoe kan het dan toch dat we met de feestdagen in Nederland toch weer top verkopen hebben in de winkels. In 2009 is er voor meer dan 65 miljoen aan vuurwerk verkocht in Nederland, meer als in 2008. Vier december staat er in de krant dat er voor drie miljard euro aan Sinterklaas verkopen zijn geweest in de winkels meer dan het jaar daarvoor. Recessie welke recessie ? in 2009 is er drie procent meer geld uitgegeven aan kerstboodschappen 720 miljoen euro om precies te zijn. Mij bevreemd het niet zo dat er zoveel mensen in de schulden zitten en volgens mij kunnen we niet alleen Dirk Scheringa hiervan de schuld geven.

Neem nou de Mexicaanse griep, een ophef werd er over gemaakt iedereen moest gevaccineerd worden anders zou het op een ramp uitdraaien. Ieder jaar gaan er duizenden mensen dood aan de griep. Neerlands bekendste viroloog en adviseur van de regering meneer Osterhaus voorspelde een complete catastrofe, wat niemand wist was dat hij aandelen had in een bedrijf wat onderzoek deed naar het varkensgriep virus. Ik ben benieuwd hoeveel euro meneer Osterhaus naar het noodlijdende Haïti heeft overgemaakt van de miljoenen die hij verdiende aan de Mexicaanse griep.

De rijken rijker en de armen armer, ja zelfs in Nederland. Nadat werd aangekondigd dat wij Nederlanders de broekriem maar moesten aanhalen en dat de zwakkere in de samenleving het met minder moeten gaan doen. Zelfs het kabinet heeft aangekondigd dat er in de politiek twintig procent bezuinigd moet worden. Dit terwijl de Oranjes er weer meer geld hebben bij gekregen. De uitkering van Maxima en Willem stijgt dit jaar met zevenduizend euro naar 248.000 euro en onze eigen Beatrix gaat van 813.000 euro naar 843.000. Beatrix en het Oranje huis vermogen worden geschat op 8 miljard euro. Ik denk dat u net zo nieuwsgierig bent naar het bedrag wat het Oranjehuis naar Haïti stuurt als ik dat ben.

Ik weet het wel regeren is vooruit zien maar laten we al die mensen niet vergeten die het een heel stuk slechter hebben dan wij en waarvoor we hopen dat 2010 meer voorspoed en gezondheid gaat brengen.

tot schrijfs.

maandag 18 januari 2010

Word ik nou oud ?



Toen ik veertien jaar was ging het volgens mij toch echt anders als tegenwoordig. Vandaag de dag vinden we veel dingen maar normaal en nemen we sommige feiten voor lief. Wat is er veranderd, als ik de leerkrachten op de scholen hoor zijn de kinderen vandaag de dag precies hetzelfde als toen, vandaag nog een kort gesprekje daarover met een leraar die ik zelf dertig jaar geleden ook als leraar had. De beste man ging over een jaar met pensioen. Tegenwoordig vind ik dat wij als ouders het onze kinderen veel te makkelijk maken, kinderen kunnen krijgen wat ze willen. Neem nou het feit dat onze bloedjes van kinderen soms met meerdere telefoons rondlopen en beschermd moeten worden tegen providers die automatisch bel tegoed van een telefoon af kunnen halen. Staatsecretaris van Heemskerk moet in de Tweede Kamer gaan praten over het feit dat er bedragen van honderd tot tweehonderdvijftig euro betaald moet worden voor gekochte spelletjes, ringtones en wallpapers. Toen ik veertien was had ik uiteraard geen telefoon en was blij dat ik één euro zakgeld kreeg per week.
Neem nou eens het eten van tegenwoordig, als ik hier thuis met zuurkool of spruitjes aan kom dan is de keuken te klein, hoe ik het in mijn hoofd haal om zuurkool te maken, na een uitleg van mij hoe gezond zure kool is en wat voor enge ziektes je kan voorkomen door een paar keer per week verse groentes te eten wordt ik in mijn eigen keuken uitgelachen en wordt er gevraagd of de frituurpan niet aankan. U begrijpt dan ook dat ik verheugd het nieuws las dat minister Verburg op scholen 'smaaklessen' wil introduceren om op deze manier kinderen meer met gezonder voedsel in aanraking wil brengen. Aangetoond is dat de resultaten op school dus wel degelijk met gezond eten te maken hebben, voedzaam en duurzaam eten leid ook tot minder jeugd criminaliteit. Doen wij als huidige ouders het nu zo slecht dan, ik twijfel eraan. Ik weet wel dat het in de vroegere eeuwen, ware het in mindere mate, ook gewoon dikke kinderen waren.
Toen ik veertien was was ik ook te zwaar, het is volgens mij toch wel redelijk goed gekomen met me, dus voor de dikke kinderen van tegenwoordig zal het ook wel loslopen.
Toen er de laatste weken zoveel sneeuw buiten lag dacht ik echt mijn kinderen zie ik voorlopig niet en die zijn buiten in de sneeuw aan het spelen, niets was minder waar. Gameboys, een laptop, een WII, het mobieltje zijn zaken die veel interessanter en belangrijker zijn. Onderzocht is dat kinderen per dag meer dan anderhalf uur achter een computer zitten, hebben we het nog niet over de rest van de electronica. De negatieve effecten zijn wel dat kinderen minder beweging krijgen, impulsiever zijn en minder geduld kunnen opbrengen en veel gefrusteerder zijn. De meeste ouders, meer dan achtenzeventig procent maken zich hier wel ongerust om, maar doen er niet veel aan.
Toen ik veerti..... sneeuwballen gooien, verstoppertje spelen, balletje trap, jeugdstad in de vakantie, ik had tijd tekort en mijn moeder moest ons naar binnen schoppen.
Toen ik laatst met een jongen van twintig praatte over de in mijn ogen materialistische instelling van veel kinderen en tieners, vroeg hij mij 'dat had jij toch ook toen je mijn leeftijd had' ik antwoorde hem dat ik geen drie mobieltjes had geen WII en laptop en platte televisie van één meter in diameter. De electronica giganten maken onze kinderen gek met de mooiste aanbiedingen, snelle telefoons, MP3, 4 en 5 spelers, interactieve spelcomputers en nog veel meer electronisch geweld. Tieners kunnen gewoon op afbetaling deze spullen kopen, ik blijf daarom ook mijn eigen kinderen voor houden je kan pas iets kopen als je geld in je hand heb.
En ik was nog niet zo heel erg lang geleden, toen ik v..... zo blij met mijn cassetterecorder in mono, met zo'n glimmend schuifkopje eraan, microfoontje eraan, voor de radio en zo nam ik mijn favoriete muziek op om later weer af te kunnen spelen.
Als mijn kinderen dit lezen denk ik dat ze aan twee woorden genoeg hebben "ouwe lul"
Wordt ik dan toch oud ?
Nu eerst mijn dochter achter de computer weg schoppen.
Tot schrijfs.














zondag 17 januari 2010

Loeien

Vanavond werd ik gebeld door een buurvrouw verderop in de straat, zei vroeg mij of ik s'nachts of s'avonds wel eens een raar geluid hoorde. Het zou een soort loeiend geluid moeten zijn, ik dacht nog even 'de buurvrouw draait een beetje door', maar toen ik verder nadacht tijdens het gesprek dacht ik ze wordt niet gek ik heb dat geluid ook wel eens gehoord. Ik betitel het geluid als een soort misthoorn achtig geluid. Het vreemde is dat het geluid er ook is als er helemaal geen mist is. Wij hebben het Noord-Hollands kanaal vlakbij en de Noordzee is ook maar een paar kilometer hemelsbreed, dus mijn theorie van een misthoorn vond ik niet zo raar. De buurvrouw houd er een andere theorie op na, zij denkt namelijk dat het misschien het geluid is van de nood waarschuwing sirene die we allemaal de eerste van de nieuwe maand horen om 12:00 exact.
Waarom zou de gemeente deze sirene laten horen laat in de avond of midden in de nacht?.
Misschien dat er mensen zijn in Alkmaar in de omgeving van Koedijk die dit geluid ook horen en hier een verklaring voor hebben. Waar maakt een mens zich al niet druk om.

Terwijl ik en de buurvrouw ons ongerust maken over een geheimzinnige misthoorn in de omgeving, zijn vandaag in Brussel de eerste Nederlanders geland vanuit Haïti. Samen met een aantal Haitiaanse kinderen zijn deze in veiligheid. Nog steeds worden er meer dan 20 Nederlanders vermist, waar maken wij ons veilig en wel met een misthoorn nou druk om.

We hebben tegenwoordig ook een 'most wanted' lijst in Nederland, ik vraag me dan direct weer af wat moeten we daar mee in ons kikkerlandje. Kan de politie daar deze misdadigers eerder mee opsporen en arresteren, ik betwijfel het. Deze top criminelen zullen wij niet zo snel op straat tegenkomen. En als ze dan in de gevangenis zitten dan zijn er altijd wel weer rechters die ze een weekje op verlof sturen om ze vervolgens nooit meer terug te zien, en zo hun activiteiten in een ander land gewoon door zetten. Ik begin me al wat minder druk te maken over geheimzinnige geluiden in de buurt.

We hebben de ergste sneeuw weer achter de rug en de dooi is ingetreden. De elfstedentocht geloven we ook niet meer in want dan moet het toch wel heel hard gaan vriezen voor zeker twee weken, de voorbereidingen gaan intussen gewoon door want je weet het nooit. Op sommige plaatsen in Nederland is er tien tot vijftien centimeter sneeuw gevallen. Waar maken we ons druk om en waar klagen we nu toch over, in Japan is gewoon twee meter sneeuw gevallen en kunnen de Japanners niet eens naar hun werk. De geheimzinnige geluiden hier in de buurt verdwijnen steeds meer naar de achtergrond.

Gaat u nog geld overmaken naar de geld inzamel actie voor de slachtoffers in Haïti ik hoop het wel want daar kunnen ze het goed gebruiken, wij hebben toch een luxe probleem hier in het rijke westen.
Onlangs hebben de Beckhams een hondje gekocht, omdat David Beckham voor zijn voetbal carrière naar AC Milan in Italië moest en zijn vrouw Victoria met de kinderen in New York verbleven voor Victoria's werk in de Amerikaanse serie Idols moest het hondje maar te logeren bij Gordon Ramsay in Los Angeles, het vliegticket kostte maar liefst tweeduizend euro om de hond van Londen naar Amerika te vliegen, hoe bedoel je luxe probleem ? De Beckhams kunnen beter een substantieel deel van hun miljoenen overmaken naar 555 kunnen ze in Haïti ook iets aan loeiende waarschuwings sirenes gaan doen, doen ze tenminste iets nuttigs met hun geld.
Mijn oproep in het begin van deze log om er achter te komen waar de geheimzinnige geluiden vandaan komen trek ik maar in denk ik.

Ik heb net de buurvrouw gebeld dat we die vreemde loeiende geluiden maar voor lief moeten nemen en ons beter druk kunnen maken over hele andere dingen die er in onze wereld gebeuren. Laten we wat zorgzamer zijn voor elkaar, minder klagen en ons minder druk maken over onze luxe problemen.

Blijf je verwonderen over loeiende geluiden dat zet je aan het denken namelijk.

Tot schrijfs.