Zoeken in deze blog

dinsdag 23 februari 2010

Weer een nieuw woord voor de dikke van Dale.


Na de woorden Twitteren en Swaffelen uit respectievelijk de jaren 2008 en 2009, is er weer een nieuw woord geïntroduceerd een goede kandidaat voor het woordenboek voor het nieuwe jaar.

Infobesitas hoorde ik voor het eerst vandaag op radio 1, zo nieuwsgierig als ik ben toch even op gegoogled en ja hoor informatie genoeg, bijna 14.000 hits op de zoeksite. We kennen allemaal obesitas uiteraard, mensen die lijden onder een te zwaar lichaams gewicht door meestal te veel voeding, met een slechte gezondheid als gevolg. Infobesitas is een nieuwe ziekte welke wil zeggen een informatie-overvloed die mensen zichzelf toedienen. Ook u hoort op radio en TV wel de reclame van de telecom en internet aanbieders. Met verschillende slogans moeten zij jong en oud verleiden tot het kopen van telefoons en mini computers welke de mogelijkheid geven tot het verkrijgen van informatie zoveel we willen. 24 uur per dag kunnen we op internet, zijn we in contact met elkaar via SMS of Twitteren. Op de computer thuis is de hele wereld beschikbaar voor ons.

Toen ik 17 jaar was ben ik mijn werkzame leven begonnen op de zeevaart, alle oceanen bevaren en de hele wereld gezien van noord tot zuid. Als ik weg ging voor een reis van gemiddeld zes maanden was het contact met het thuisfront het schrijven en versturen van een handgeschreven brief. Als de haven in aantocht was en de post was gearriveerd was het altijd weer spannend hoeveel en of er wel post voor jou was. Als je geld wilde uitgeven kon je bij de marconist een telex of een telegram versturen. Als ik jarig was kreeg ik trouw een telegram van het thuisfront met daarin de gelukwensen. Ik kan mij daarom die tijd niet voorstellen dat ik een e-mail naar mijn huidige vrouw zou kunnen schrijven of een SMS versturen met mijn mobieltje. De huidige generatie mensen hebben facebook, hyves , hotmail en twitter om met elkaar in contact te zijn, zelfs een kerstkaart via de email is ons niet vreemd.
Hier ligt nu net de oorzaak van deze nieuwe ziekte Infobesitas, een overvloed aan informatie berichten en communicatie overspoeld ons. Ook is het een trend van de moderne tijd om overal een account te hebben en er maar bij te moeten horen. Mensen en vooral jonge mensen zijn bang dat ze er niet meer bij horen zonder de juiste informatie en hierdoor dingen missen.

Deze overvloed van informatie heeft ook een aantal kwalijke gevolgen, kinderen blijven te lang achter de computer zitten krijgen snel RSI door het gebruik van mobieltjes en de computer. Slaapgebrek en vermoeidheid uiten zich weer in leer problemen. Zelf als ouders zijn we er ook schuldig aan want zelf betrap ik me er wel eens op dat het toch wel makkelijk is om even naar boven te bellen omdat het eten op tafel staat. Soms verlang ik nog wel eens terug aan de tijd dat ik een brief moest schrijven, ouderwets velletje papier, postzegel en schrijven maar.

Mexicaanse griep kunnen we vergeten Infobesitas is de nieuwe ziekte of is het gewoon een trend die bij de nieuwe digitale wereld hoort waar we in leven. Tijdens het schrijven van dit blog zit ik me te bedenken dat ik er zelf ook aan mee doe, want uiteraard hoop ik dat veel mensen dit blog lezen.

Tot schrijfs 'old style' of 'new style' mij maakt het niet zoveel uit.